Tečnosti za kočione sisteme motornih vozila

 

 

ASTM D 1120,  Tačka ključanja tečnosti

U tikvicu za određivanje tačke ključanja ulije se određena količina kočione tečnosti i zagrejava do pojave ključanja. Tačka ključanja se izračunava kao srednja vrednost više očitavanja temperature ključanja.

 

ISO 4925,  Tačka ključanja vlažne tečnosti

Tečnosti za kočnice imaju svojstvo upijanja vode i vlage. Kako povećanje sadržaja vode negatvno utiče na radne osobine kočione tečnosti veoma je važna karakteristika tačka ključanja vlažne tečnosti. Ona predstavlja temperaturu pri kojoj kočiona tečnost ključa sa 3,5% vode. Tečnost za kočnice, zajedno sa referentnom tečnošću, vlaži se u posebnim uslovima i kada se postigne 3,5% vode određuje se tačka ključanja metodom ASTM D 1120.

 

ISO 4925,  Korozivnost

Ispitivanje zaštite od korozije kočione tečnosti sprovodi se posebnim postupkom koji simulira konstrukcijske uslove rada u vozilima. U posudi se, uz zaptivni materijal, u elektrolitskom kontaktu nalazi set pločica metala (čelik, aluminijum, sivi liv, beli lim, mesing, bakar, cink). Test traje 120 sati na 1000C a ocenjuje se promena zaptivki, promena tečnosti i promena mase pločica.

 

ISO 4925,  Uticaj na gumu

Kočiona tečnost deluje na zaptivke na taj način što im povećava zapreminu, podmazuje i štiti od prekomernog habanja. Metoda se sprovodi u dva različita postupka koji simuliraju različite uslove rada: u prvom slučaju, trajanje testa 120 sati pri 700C i u drugom slučaju, trajanje testa 70 sati pri 1200C.  U posudu sa ispitnom kočionom tečnošću stave se zaptivke i nakon sprovedenog testa pod definisanim uslovima ocenjuju promene zaptivke: povećanje zapremine, povećanje prečnika i smanjenje tvrdoće.

 

ISO 4925,  Tačka tečenja na niskim temperaturama

Kočione tečnosti moraju biti u funkciji i pri niskim temperaturama. Test se sprovodi u dvarazličita postupka koji simuliraju različite uslove rada: u prvom slučaju, trajanje testa 144 sati pri -400C i u drugom slučaju, trajanje testa 6 sati pri -500C.

Ocenjuje se transparentnost tečnosti upoređivanjem sa etalonom (Hiding Power Chart), pojava taloga i vreme kretanja vazdušnog mehurića.

 

ISO 4925,  Uticaj vode na kočionu tečnost

Apsorbirana voda utiče i na tačku tečenja kočione tečnosti. Ispitivanje uticaja vode sprovodi se u dva postupka koji simuliraju različite uslove rada: u prvom slučaju, trajanje testa 22 sata pri     -400C i u drugom slučaju, trajanje testa 22 sata pri 600C.  Nakon testa ocenjuje se transparentnost i taloženje, a u prvom slučaju i brzina kretanja vazdušnog mehurića.

 

ISO 4925,  Otpornost na oksidaciju

Simuliraju se uslovi u primeni. U kočionu tečnost koja se ispituje umeša se inicijator oksidacije i aktivira prema propisanom postupku. U kočionu tečnost koja se ispituje uroni se zaptivni materijal i na njega set pločica (aluminijum, liveno gvožđe). Test traje 70 sati pri 230C, a nakon toga 168 sati pri 700C. Ocenjuje se gubitak mase pločica, taloženje itd.